WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1877]

Babka czekoladowa z orzechami laskowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gotowana babka czekoladowa z dodatkiem kremu czekoladowego do pieczywa i mielonych orzechów laskowych, polana czekoladą.

Babka czekoladowa z orzechami laskowymi Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Babka czekoladowa z orzechami laskowymi

 

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa z orzechami laskowymi

ETAP 1:

Babka czekoladowa z orzechami laskowymi
Babka po przekrojeniu

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Kolejno wmiksowac zmielone orzechy.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i wymieszać. Dodać krem czekoladowy i ponownie zmiksować.

Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do formy silikonowej z kominem. Przykryć formę szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka.

Do garnka wlać tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Zagotować. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny.

Po ugotowaniu od razu wyjąć, zdjąć folię i wystudzić w formie. Wyjąć i przygotować polewę.

Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekać chwilę i wymieszać. Czekoladą polać babkę.

Gdy czekolada zastygnie polać ciasto.