Sposób przygotowania:
Babka czekoladowa z orzechami laskowymiETAP 1:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Kolejno wmiksowac zmielone orzechy.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i wymieszać. Dodać krem czekoladowy i ponownie zmiksować.
Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do formy silikonowej z kominem. Przykryć formę szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka.
Do garnka wlać tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Zagotować. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny.
Po ugotowaniu od razu wyjąć, zdjąć folię i wystudzić w formie. Wyjąć i przygotować polewę.
Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekać chwilę i wymieszać. Czekoladą polać babkę.
Gdy czekolada zastygnie polać ciasto.