czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Babka kolorowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Babka jest bardzo prosta ale i smaczna.

Babka kolorowa

Składniki:

Babka kolorowa

 

  • Składniki

 

  • 25 dkg margaryny
  • 6 jajek
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru (raczej drobnego)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duży budyń malinowy
  • 1 duży budyń lub kisiel cytrynowy
  • 1 duży budyń capucino

Sposób przygotowania:

Babka kolorowa
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę i stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Cały czas
ucierając dodawać po łyżce oleju i maki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (koniecznie przesiane).
Dodać białka i przemieszać aby się wszystko połączyło
.
Masę połączyć na trzy części i do każdej dodać inny budyń lub kisiel.
Przygotować foremkę babkową z kominkiem lub podłużną keksówkę.Wlewać kolejno masy ,ja wlewałam :
-masa z capucino.,
-masa cytrynowa,
-masa malinowa.
Wstawić do piekarnika na ok.50-60 minut w temperaturę 170 oC.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka mak