Sposób przygotowania:
Babka lodowa z kawałkami czekolady.
Sopelki czekoladowe wysypać z opakowania i odważyć na wadze
kuchennej i namoczyć w miseczce z likierem pomarańczowym lub
ajerkoniaku.Białka ubić na sztywną pianę,dodając sól.Gotować w garnku wodę z cukrem i cukrem gronowym,cały czas mieszając,aż się rozpuści cukier.Wrzący wywar lać cienkim strumieniem do piany z białek,ubijając pianę,aż będzie lśniła.Masę ostudzić,mieszając od czasu do czasu trzepaczką rózgową.Laskę wanilii przekroić na wzdłuż i wyjąć miąższ czubkiem noża.Miąższ waniliowy,mascarpone i kremówkę ubić mikserem ręcznym,dodaj-
-ąc po trochu czekoladowych sopelków namoczonych w likierze i
masę białkową.Masę przełożyć do formy na babkę odpornej na zamrażanie.Formą postukać o blat stołu,aby wydostały się pęcherzyki powietrza.Przykryć formę,wstawić do zamrażalnika.
Zamrażać masę ok.5 godz.Po wyjęciu zanurzyć ją na chwilę w gorącej wodzie.Lody wyjąć z formy i pokroić w plastry.Użyć tylko
świeżych białek,które mają tylko nie więcej jak 4-5 dni.Lody wyjąć z zamrażalnika na 5 min.przed podaniem,nie wcześniej.
kuchennej i namoczyć w miseczce z likierem pomarańczowym lub
ajerkoniaku.Białka ubić na sztywną pianę,dodając sól.Gotować w garnku wodę z cukrem i cukrem gronowym,cały czas mieszając,aż się rozpuści cukier.Wrzący wywar lać cienkim strumieniem do piany z białek,ubijając pianę,aż będzie lśniła.Masę ostudzić,mieszając od czasu do czasu trzepaczką rózgową.Laskę wanilii przekroić na wzdłuż i wyjąć miąższ czubkiem noża.Miąższ waniliowy,mascarpone i kremówkę ubić mikserem ręcznym,dodaj-
-ąc po trochu czekoladowych sopelków namoczonych w likierze i
masę białkową.Masę przełożyć do formy na babkę odpornej na zamrażanie.Formą postukać o blat stołu,aby wydostały się pęcherzyki powietrza.Przykryć formę,wstawić do zamrażalnika.
Zamrażać masę ok.5 godz.Po wyjęciu zanurzyć ją na chwilę w gorącej wodzie.Lody wyjąć z formy i pokroić w plastry.Użyć tylko
świeżych białek,które mają tylko nie więcej jak 4-5 dni.Lody wyjąć z zamrażalnika na 5 min.przed podaniem,nie wcześniej.