femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Babka majonezowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjna baba to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Ja przedstawiam Wam przepis na babkę majonezową, która smakuje świetnie przez cały rok.

Babka majonezowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka majonezowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa
Do miseczki przesyp/przesiej mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Jaja wyparz i wybij je do makutry. Ucieraj je razem z cukrem za pomocą drewnianej kuli na puszystą masę. Do utartej masy jajowo - cukrowej dodawaj po łyżce majonezu i cały czas ucieraj całość. Gdy jaja utrzesz razem z cukrem i majonezem powoli dosypuj mąkę i cały czas delikatnie, ale dokładnie ucieraj. Utartą masę wylej do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Babkę piecz około 45 - 50 minut w temp około 150 stopni na złoty kolor. Dokładnie wystudzoną babkę posyp cukrem pudrem. Smacznego! ;)
Babka majonezowa
Etap 1 : oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Babka majonezowa
Etap 2 : jaja dokładnie ucieraj razem z cukrem
Babka majonezowa
Etap 3 : do masy jajecznej dodawaj po łyżce majonezu
Babka majonezowa
Etap 4 : babkę piecz na złoty kolor w temp 150 stopni.