Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Babka majonezowa z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosta, błyskawiczna w przygotowaniu babka z dodatkiem majonezu i tartego jabłka.

Babka majonezowa z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka majonezowa z jabłkiem

 

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g majonezu
  • 1 duże jabłko (ok. 20-25 dkg)
  • 1/2 małej cytryny

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa z jabłkiem
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (bez pestek). Z cytryny wycisnąć sok, skropić nim starte jabłko. Do sypkich składników dodać jajka, majonez i jabłko. Wszystko mieszać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Średnią tortownicę z kominkiem (ok. 22 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać do niej ciasto. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Babkę piec ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczoną babkę wyjąć z foremki, ostudzić i polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Babka majonezowa z jabłkiem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Babka majonezowa z jabłkiem
Obrane i starte na tarce o drobnych oczkach jabłko.
Babka majonezowa z jabłkiem
Jajka majonez i jabłko dodane do sypkich składników.
Babka majonezowa z jabłkiem
Gotowe ciasto przelane do tortownicy z kominkiem.