Babka makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Wlać olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem

Babka makowa

Składniki:

Babka makowa

 

  • 8 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • ½ szklanki suchego maku,
  • ½ szklanki wiórków kokosowych,
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Babka makowa
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Wlać olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do 1 dodać mak, a do 2 wiórki kokosowe.

Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Wlać ciasto z makiem, na wierzch wlać ciasto z wiórkami kokosowymi. Piec około 50 minut (170-180°C).

Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polukrować.

Tagi:

jajko jajka mak