Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Babka makowo- orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciepłą babkę można po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Babka  makowo- orzechowa

Składniki:

Babka makowo- orzechowa

 

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Babka makowo- orzechowa
Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru pudru. Do piany dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę roztopić dodać do masy i powoli wsypać mak i orzechy. Na końcu wlać kilka kropel olejku migdałowego. Wszystko powoli wymieszać. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 40 minut.Wierzch babki można polać lukrem i posypać orzechami

Tagi:

mak