milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Babka malinowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Babkę malinową należy posypać cukrem pudrem

Babka malinowa

Składniki:

Babka malinowa

 

  • cytryny, 4 jaja, 3 łyżki rumu, 10 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka malinowa
Maliny należy oprószyć łyżeczką mąki. Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny na jednolitą masę. Ciągle ucierając kolejno wbijamy jaja. Dodajemy rum oraz mąkę ziemniaczaną przesianą i połączoną z pozostałą mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia. Około 1/4 przygotowanego ciasta przekładamy do smarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy do pieczenia babki. Do pozostałego ciasta dodajemy maliny, bardzo ostrożnie mieszamy i również przekładamy do formy. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.