lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

babka marmurkowa nie tylko na wielkanoc

Babka marmurkowa

Składniki:

Babka marmurkowa

 

  • 40 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 3/4 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • 250 ml mleka
  • 6 jaj
  • 1/2 opakowania cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa
Oddziel żółtka od białek.Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem.Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a także mleko.Na sam koniec dodaj ubitą pianę z białek.Natłuść formę na babkę i oprósz ją odrobiną bułki tartej.Ciasto przełóż do formy do pieczenia.Piecz babkę około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.Gotową babkę posyp cukrem pudrem lub lukrem.