Sposób przygotowania:
Gotowana babka marmurkowaETAP 1:
Margarynę utrzeć z cukrami na puszysty krem. Żółtka oddzielić od białek i dodawać po jednym do utartej margaryny. Mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej margaryny z żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodać startą na wiórki białą czekoladę i aromat śmietankowy. Wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać kakao i kawę, wymieszać.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Nakładać na przemian ciasto jasne i ciemne do wyczerpania. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do dużego garnka z wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy.
Formę obciążyć talerzykiem. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować ok. 80 minut. Po ugotowaniu wyjąć i wystudzić. Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie i polać babkę.
Schłodzić w lodówce.
SylaUla
WanilioweImprowizacj
SylaUla napisał(a):