WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1417]

Gotowana babka marmurkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gotowana babka marmurkowa z dodatkiem kawy mielonej i białej czekolady, zrobiona na proszkach budyniowych.

Gotowana babka marmurkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gotowana babka marmurkowa

 

  • 5 jaj
  • 250g masła lub margaryny
  • 3/4szkl. cukru kryształu
  • 32g cukru waniliowego
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1szkl. proszku budyniowego o smaku waniliowym bez cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 20g białej czekolady
  • 1 płaska łyżka kakao naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej typu crema
  • szczypta soli
  • 100g mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Gotowana babka marmurkowa

ETAP 1:

Margarynę utrzeć z cukrami na puszysty krem. Żółtka oddzielić od białek i dodawać po jednym do utartej margaryny. Mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej margaryny z żółtkami.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodać startą na wiórki białą czekoladę i aromat śmietankowy. Wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać kakao i kawę, wymieszać.

Formę do babki wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Nakładać na przemian ciasto jasne i ciemne do wyczerpania. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do dużego garnka z wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy.

Formę obciążyć talerzykiem. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować ok. 80 minut. Po ugotowaniu wyjąć i wystudzić. Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie i polać babkę.

Schłodzić w lodówce.

Gotowana babka marmurkowa
Jasne i ciemne ciasto nalożone na przemian do foremki silikonowej
Gotowana babka marmurkowa
Biała czekolada wsypana do jasnego ciasta.
Gotowana babka marmurkowa
Masa jajeczno - maślana wymieszana z mąką i budyniami
Gotowana babka marmurkowa
Białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę