iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Białkowa babka z pomarańczem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne bardzo lekkie ciasto , podobne do keksa. Zrobione z samych białek . Dodałam do niego kawałki skórki z pomarańcza.

Białkowa babka z pomarańczem

Składniki:

Białkowa babka z pomarańczem

 

  • 6 białek

 

  • 2 szklanki maki

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 2 łyżki skórki pomarańczowej takiej jak do keksów

 

  • olejek pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Białkowa babka z pomarańczem
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Będziemy używać tylko białek. Białka ubijamy na lśniącą pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dolewamy olej i zmniejszamy obroty. Dolewamy mleko. Miksujemy. Na koniec dodajemy przesiana mąkę z proszkiem lekko mieszamy . NA koniec dodajemy skórkę z pomarańczem i olejek pomarańczowy, Mieszamy. Wylewamy ciasto do keksówki. Pieczemy w 170 stopniach ok 45 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

keks mak