iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ucierana babka z kakao

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Teraz mamy sezon " babkowy", ale ta babeczka będzie smakować o każdej porze roku, prosta w wykonaniu i długo zachowująca świeżość.

Ucierana babka z kakao Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ucierana babka z kakao

 

dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ucierana babka z kakao
Miękkie masło utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszysty krem, zmniejszyć obroty robota i na zmianę ucierając do kremu dodawać olej na zmianę z żółtkami i sokiem cytrynowym. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto już przy pomocy łyżki łączymy pianą ubita z białek.

Formę do babki dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, przekładamy 3/4 całego ciasta, do pozostałego ciasta dodajemy kakao i po wymieszaniu wykładamy na ciasto jasne ( można delikatnie przemieszać, aby warstwy się pomieszały) 

Pieczemy w temp. 180 st około 45 minut do suchego patyczka, upieczone i wystudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ucierana babka z kakao

Tagi:

ciasto babka