Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Babka ziemniaczana z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna propozycja na danie obiadowe- babka ziemniaczana. Świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Babka ziemniaczana z boczkiem

Składniki:

Babka ziemniaczana z boczkiem

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 duże białe cebule
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • 0,5 kg boczku wędzonego surowego
  • po 1 łyżeczce: oregano suszonego, papryki słodkiej mielonej, pieprzu i curry
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • Dodatkowo:
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z boczkiem

Przygotowanie boczku i cebuli:

Babka ziemniaczana z boczkiem
Boczek i cebulka w trakcie smażenia na patelni

Pokrojony w kostkę boczek i cebulę zeszklić na rumiano przez około 6-7 minut na suchej patelni z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę, wymieszać i smażyć jeszcze minutkę.

Przygotowanie ciasta:

Babka ziemniaczana z boczkiem
Składniki na ciasto na babkę ziemniaczaną w misce

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach do miski. Nie należy odciskać nadmiaru wody. Dodać przyprawy, wbić jaja i wsypać mąkę kukurydzianą. Wymieszać na gładką masę. Do masy dodać zawartość patelni, dokładnie połączyć.

Pieczenie:

Babka ziemniaczana z boczkiem
Babka ziemniaczana przed upieczeniem w piekarniku

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 110 minut. Podawać z kwaśną śmietaną i kiszonym ogórkiem. Babka także wspaniale smakuje na drugi dzień, przesmażona na patelni. Życzę smacznego!