Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana z boczkiemPrzygotowanie boczku i cebuli:
Pokrojony w kostkę boczek i cebulę zeszklić na rumiano przez około 6-7 minut na suchej patelni z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę, wymieszać i smażyć jeszcze minutkę.
Przygotowanie ciasta:
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach do miski. Nie należy odciskać nadmiaru wody. Dodać przyprawy, wbić jaja i wsypać mąkę kukurydzianą. Wymieszać na gładką masę. Do masy dodać zawartość patelni, dokładnie połączyć.
Pieczenie:
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 110 minut. Podawać z kwaśną śmietaną i kiszonym ogórkiem. Babka także wspaniale smakuje na drugi dzień, przesmażona na patelni. Życzę smacznego!