SUPERPRZEPIS

Babka z brązowej fasoli z suszonymi śliwkami

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Babka z brązowej fasoli z suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (2)

Babka jest mocno kakaowa, delikatna i bardzo wilgotna. Babka wypełniona jest suszonymi śliwkami. Karmelizowane stokrotki nie tylko pięknie ozdabiają babkę, ale są też bardzo smaczne.

Składniki:

Babka z brązowej fasoli z suszonymi śliwkami

 

  • Składniki na babkę:
  • 250 g gotowanej na parze czerwonej fasoli
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki naparu z kawy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki z pełnego przemiału
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kakao
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody

 

  • Składniki na karmelizowane stokrotki:
  • białko jaja kurzego
  • bardzo drobny cukier kryształ
  • kwiaty stokrotek

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

 

  • Ponadto:
  • posiekane pistacje i suszona żurawina, do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babka z brązowej fasoli z suszonymi śliwkami
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Fasolę umieścić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą. Obie mąki przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami, odłożyć. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Przy pomocy blendera zmiksować fasolę i jogurt na gładką i jednolitą masę. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać puree z fasoli, napar z kawy oraz olej, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać śliwki, delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać. Do formy przelać gotowe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Stokrotki umyć i dokładnie osuszyć. Białko delikatnie rozbełtać. Stokrotki posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Posypać cukrem i odłożyć na papierze do pieczenia do wysuszenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Babkę oblać polewą czekoladową, ozdobić karmelizowanymi stokrotkami, posiekanymi pistacjami i suszoną żurawiną.
Babka z brązowej fasoli z suszonymi śliwkami
Babka z brązowej fasoli z suszonymi śliwkami