Sposób przygotowania:
Babka z brązowej fasoli z suszonymi śliwkami
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Fasolę umieścić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą. Obie mąki przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami, odłożyć. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Przy pomocy blendera zmiksować fasolę i jogurt na gładką i jednolitą masę. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać puree z fasoli, napar z kawy oraz olej, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać śliwki, delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać. Do formy przelać gotowe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Stokrotki umyć i dokładnie osuszyć. Białko delikatnie rozbełtać. Stokrotki posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Posypać cukrem i odłożyć na papierze do pieczenia do wysuszenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Babkę oblać polewą czekoladową, ozdobić karmelizowanymi stokrotkami, posiekanymi pistacjami i suszoną żurawiną.