Sposób przygotowania:
Babka z masą makową
Przygotowanie maku Pomielony mak wsypujemy do miski dodajemy cukier i masło i rodzynki zalewamy wrzącą wodą tak aby mak się zaparzył studzimy. Do zimnego maku wbijamy jajko dodajemy marmoladę,migdały i aromat mieszamy. Do miski dajemy miękką margarynę ucieramy mikserem dodajemy stopniowo cukier i wbijamy po jednym jajku .Ucieramy aż składniki się ładnie wymieszają . Do utartej masy dodajemy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem mieszamy ale już ręcznie ,do masy wlewamy śmietanę mieszamy na koniec dodajemy masę makową dobrze wymieszać.Formę na babkę smarujemy rozpuszczonym masłem posypujemy bułką tartą dajemy przygotowaną masę .Nagrzewamy piekarnik175 st i pieczemy babkę około 60 minut. Wystudzoną babkę dekorujemy dowolnie my nie lubimy lukru więc polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i prażonymi orzeszkami ziemnymi POLECAM.
zbysiowa
gosia56
Bardzo dziękuję;) mąż był zadowolony bo on tylko mak a ja nie za bardzo ale takie połączenie to strzał w dziesiątkę.
edytaha
gusia1000