gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babka z masą makową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ostatnio naszła mnie ochota na babki których dosyć dawno nie piekłam.A ze miałam przygotowaną masę makową postanowiłam upiec babkę bo bardzo spodobał mi się przepis Edytaha .Babka jest naprawdę rewelacyjna.

Babka   z  masą  makową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z masą makową

 

  • 25 dkg margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 1 szkl śmietany
  • 40 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • masa makowa
  • 1/2 szkl suchego maku pomielić
  • 3 łyżki cukru
  • garść rodzynek
  • migdały śiekane
  • aromat migdałowy do smaku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki marmolady
  • .
  • do dekoracji babki
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • orzechy ziemne prażone

 

Sposób przygotowania:

Babka z masą makową
Przygotowanie maku Pomielony mak wsypujemy do miski dodajemy cukier i masło i rodzynki zalewamy wrzącą wodą tak aby mak się zaparzył studzimy. Do zimnego maku wbijamy jajko dodajemy marmoladę,migdały i aromat mieszamy. Do miski dajemy miękką margarynę ucieramy mikserem dodajemy stopniowo cukier i wbijamy po jednym jajku .Ucieramy aż składniki się ładnie wymieszają . Do utartej masy dodajemy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem mieszamy ale już ręcznie ,do masy wlewamy śmietanę mieszamy na koniec dodajemy masę makową dobrze wymieszać.Formę na babkę smarujemy rozpuszczonym masłem posypujemy bułką tartą dajemy przygotowaną masę .Nagrzewamy piekarnik175 st i pieczemy babkę około 60 minut. Wystudzoną babkę dekorujemy dowolnie my nie lubimy lukru więc polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i prażonymi orzeszkami ziemnymi POLECAM. 
Babka   z  masą  makową
Przygotować masę makową domową ale można też użyć gotowej masy z puszki
Babka   z  masą  makową
Ucieramy margarynę z cukrem i jajkami .
Babka   z  masą  makową
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki.
Babka   z  masą  makową
Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Tagi:

jajko jajka mak