Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 511]

Babka o smaku pomarańczy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo smaczna, wilgotna babka o smaku pomarańczowym oblana polewą czekoladowo-orzechową. Doskonała na Wielkanocne Święta lub do niedzielnej filiżanki kawy czy herbaty.

Babka o smaku pomarańczy

Składniki:

Babka o smaku pomarańczy

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
  • 1 kisiel bez cukru o smaku pomarańczowym
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu pomarańczowego
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Babka o smaku pomarańczy
Jajka ubić z cukrem na puszystą,gęstą masę. Ciągle ucierając dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oaz kisielem.

Następnie wlewać powoli olej,dodać parę kropli aromatu pomarańczowego i wymieszać ze skórką kandyzowaną pomarańczową.

Przelać ciasto do formy na babkę z kominem wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto powinno sięgać 3/4 wysokości formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 50 -55 min.

Po upieczeniu wyciągamy z formy, studzimy.

Polewamy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu polewą czekoladowo-orzechową. 

Tagi:

babka babki