kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Babka z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Puszysta, delikatna i do tego bardzo prosta babka z kawałkami marmolady. A do tego wszystkiego polana polewą czekoladową.

Babka z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z marmoladą

 

  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • olej 1 szklanka
  • jajka 5 sztuk
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • marmolada twarda 1 małe opakowanie
  • czekolada 1 sztuka
  • masło 10 dag

Sposób przygotowania:

Babka z marmoladą
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do masy mąkę. Następnie wlać olej i wymieszać na jednolitą masę. Do foremki na babkę wlać masę i dodać kawałki marmolady.

Wstawić do piekarnika na 50 minut i piec w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu i wystygnięciu polać polewą czekoladową (Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem).
Babka z marmoladą
Gdy ciasto przestygnie polać polewą czekoladową
Babka z marmoladą
Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki i zostawić do wystygnięcia
Babka z marmoladą
Marmoladę twardą układać na masie na babkę
Babka z marmoladą
Gotową masę na babke wylać do foremki na babkę