oska0124

oska0124

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Babka miętowo-czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna babka o wyjątkowym smaku.

Babka miętowo-czekoladowa

Składniki:

Babka miętowo-czekoladowa

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 gorzka czekolada
  • 13 saszetek herbaty miętowej (po 2 gramy saszetka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 olejku cytrynowego
  • 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Babka miętowo-czekoladowa
Jaja ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i herbatę z saszetek wsyp do osobnego pojemnika i wymieszaj. Następnie do puszystej masy dodawaj po kolei mleko, olej i aromat cytrynowy. Po wymieszaniu dodawaj suche składniki z osobnego pojemnika.Pół gorzkiej czekolady zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsyp do masy delikatnie mieszając. ciasto wylej do formy babkowej. piecz w 180 stopniach przez 40minut. Po wystudzeniu rozpuść na odrobinie mleka pozostałą czekoladę i polej nią babkę. Smacznego;-).

Tagi:

czekolada