Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Babka mocno cytrynowa z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszysta babka i mocnym cytrynowym posmaku

Babka mocno cytrynowa z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka mocno cytrynowa z makiem

 

  • ok 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 0,5 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 cytryny
  • 4 jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Babka mocno cytrynowa z makiem
Masło musi być dość miękkie najlepiej w temperaturze pokojowej jak i reszta składników. W jednej misce masło ucieram mikserem wraz z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodaję po jednym jajku dalej miksując. Cytryny dokładnie szoruję pod wodą. Skórkę z obu cytryn ścieram do utartego masła z cukrem. Z tych samych cytryn wyciskam również sok i dodaję do masy. W drugiej misce mak wstępnie mieszam z łyżką mąki. Następnie całą mąkę wraz z makiem mieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Na koniec mieszam obie miski - z mąką i masą. Ciasto piekę w silikonowej foremce więc nie muszę już niczym foremki smarować. Piekę przez około 50 minut w temp 180C. wierzch można oblać dowolnie lukrem lub czekoladą i posypać ulubioną posypką
Babka mocno cytrynowa z makiem
masło ucieram z cukrem i dodaję powoli jajka
Babka mocno cytrynowa z makiem
wszystkie składniki mieszam ostatecznie razem
Babka mocno cytrynowa z makiem
w przypadku użycia innej foremki niż silikonowej tzrba obsypać ją mąką lub natrzeć odrobiną masła z bułką tartą

Tagi:

jajko jajka mak