Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Babka mocno migdałowa (z masłem migdałowym)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Masło migdałowe - oprócz walorów smakowych i cudownego aromatu, nadaje babce piękny kolor i lekko wilgotną konsystencję.

Babka mocno migdałowa (z masłem migdałowym)

Składniki:

Babka mocno migdałowa (z masłem migdałowym)

Keksówka o wymiarach 10,5 x 23,5 cm lub mała forma do babki:

  • 100 g masła migdałowego
  • 50 g masła/margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 20 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 50 g płatków migdałowych

Wierzch:

Sposób przygotowania:

Babka mocno migdałowa (z masłem migdałowym)

Masa:

Babka mocno migdałowa (z masłem migdałowym)
Zamiast płatków można użyć posiekanych migdałów - bez skórki.

Masło/margarynę porządnie wymieszać z masłem orzechowym i cukrami.

Dodać jajka, zmiksować i wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia.

(Jak nie macie mąki migdałowej to nie będzie ogromnej tragedii. Fakt, że wpływa ona na smak, ale i bez niej babka wyjdzie smaczna. Jeśli posiadacie - użyjcie.)

Na końcu do ciasta wmieszać płatki migdałowe.
(Zamiast płatków można użyć posiekanych migdałów - bez skórki.)

Przed pieczeniem:

Babka mocno migdałowa (z masłem migdałowym)
Masę można piec w keksówce lub formie do babki.

Masę przełożyć do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeśli używacie formy do babki - należy ją wysmarować masłem oraz oprószyć bułką tartą/mąką migdałową.

Pieczenie:

Babka mocno migdałowa (z masłem migdałowym)
Ciastka piec do tzw. "suchego patyczka", nie dłużej.

Babkę należy piec w lekko rozgrzanym piekarniku przez 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Za długo pieczone może być zbyt suche.)

Dekoracja:

Babka mocno migdałowa (z masłem migdałowym)
Zamiast gotowej polewy można rozpuścić czekoladę.

Upieczone ciasto należy udekorować za pomocą polewy i płatków migdałowych.