Sposób przygotowania:
Luksusowa babka migdałowo-szafranowa
Oddzielić żółtka od białek. Szafran rozetrzeć w moździerzu lub pokruszyć w dłoni. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Migdały rozdrobnić w robocie kuchennym, wrzucić do masy. Wlać sok z cytryny. Do białek wsypać sól, ubić na bardzo sztywną pianę. Do masy dodawać po łyżce piany z białek na przemian z łyżką mąki ziemniaczanej. Do ciasta dodać szafran i proszek do pieczenia, delikatnie i dokładnie wymieszać.Formę silikonową z kominem do babki wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 50 minut.Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest równomiernie upieczona. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wyjąć, udekorować lukrem i czekoladowymi dekoracjami. Rady : miska do ubijania białek powinna być całkowicie sucha. Białka powinny być starannie oddzielone od żółtek.