Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Luksusowa babka migdałowo-szafranowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babka migdałowo-szafranowa jest doskonałym wypiekiem wielkanocnym. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Szafran i migdały dodają jej luksusowego szlifu. Ładnie udekorowana zachwyci wszystkich gości. Na szafran nie bez powodu mówi się złoto Iranu.

Luksusowa babka migdałowo-szafranowa

Składniki:

Luksusowa babka migdałowo-szafranowa

 

  • mąka ziemniaczana : 200 g
  • cukier drobny do wypieków : 300 g
  • migdały bez skórki : 100 g
  • sok z cytryny : 4-5 łyżek
  • jajka duże : 14 sztuk
  • sól : 0, 5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia : 1 łyżka
  • aromat migdałowy : 0, 5 łyżeczki
  • szafran ( niteczki szafranu) : 0, 5 łyżeczki

 

  • do dekoracji :
  • lukier barwiony : 1 szklanka
  • dekoracje czekoladowe, np. motylki z białej i mlecznej czekolady lub inne

Sposób przygotowania:

Luksusowa babka migdałowo-szafranowa
Oddzielić żółtka od białek. Szafran rozetrzeć w moździerzu lub pokruszyć w dłoni. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Migdały rozdrobnić w robocie kuchennym, wrzucić do masy. Wlać sok z cytryny. Do białek wsypać sól, ubić na bardzo sztywną pianę. Do masy dodawać po łyżce piany z białek na przemian z łyżką mąki ziemniaczanej. Do ciasta dodać szafran i proszek do pieczenia, delikatnie i dokładnie wymieszać.Formę silikonową z kominem do babki wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 50 minut.Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest równomiernie upieczona. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wyjąć, udekorować lukrem i czekoladowymi dekoracjami. Rady : miska do ubijania białek powinna być całkowicie sucha. Białka powinny być starannie oddzielone od żółtek.