alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Babka makowo-migdałowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Babka z dodatkiem maku, mąki migdałowej i migdałów. To kolejna moja propozycja na święta. Ta jest lekko wilgotna.

Babka makowo-migdałowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka makowo-migdałowa

 

 

Sposób przygotowania:

Babka makowo-migdałowa
Masło i margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach. Wlać letnie masło i margarynę, ponownie zmiksować. Dodać białka ubite na sztywną pianę i wymieszać delikatnie łopatką. Na końcu wsypać mak, płatki migdałów i wymieszać. Przelać do silikonowej formy. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni. Jeśli forma metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą.
Babka makowo-migdałowa
Z podanych składników przygotować ciasto.
Babka makowo-migdałowa
Ciasto przelać do silikonowej formy i upiec.
Babka makowo-migdałowa
Po upieczeniu babke wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.

Tagi:

jajko jajka mak