lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka mokra z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna babka o smaku cytrynowym z rodzynkami , wilgotna i smaczna. Można robić na co dzień i od święta .

Babka mokra z rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka mokra z rodzynkami

 

  • Ciasto :
  • 4 jajka
  • 200 gram cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej typ 450
  • 170 ml oleju
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • .Parę kropel aromatu cytrynowego
  • Rodzynki 3 garście
  • Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok a cytryny

 

Sposób przygotowania:

Babka mokra z rodzynkami
Ubijamy jaja na puch z cukrem , masa podwaja objętość -coś jak kogel mogel . Dodajemy przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Kisiel dodajemy na przemian z olejem. Parę kropel aromatu cytrynowego doda świeżości Blaszkę do babki smarujemy margaryną , obsypujemy mąką. Wlewamy połowę ciasta do formy i posypujemy rodzynkami – wcześniej zalanymi wrzątkiem ( ja obsypuję najpierw mąką rodzynki dopiero dodaje do ciasta - nie opadną na dno) Resztą ciasta zakrywam rodzynki. Piekę 55 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu polewam lukrem cytrynowym.
Babka mokra z rodzynkami
Ubijamy jaja na puch z cukrem , masa podwaja objętość -coś jak kogel mogel .
Babka mokra z rodzynkami
Dodajemy przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Kisiel dodajemy na przemian z olejem. Parę kropel aromatu cytrynowego doda świeżości Blaszkę do babki smarujemy margaryną , obsypujemy mąką. Wlewamy połowę ciasta do formy , dodajemy rodzynki
Babka mokra z rodzynkami
Resztą ciasta zakrywam rodzynki. Piekę 55 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu polewam lukrem cytrynowym.