zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Babka z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Babka z rodzynkami.................

Babka z rodzynkami

Składniki:

Babka z rodzynkami

 

  • 4 jajka
  • 2 szk mąki
  • 3/4 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 200 g margaryny
  • 300 g twarogu
  • 1/2 szk gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szk rodzynek
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Babka z rodzynkami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę.
Żółtka oddzielić od białek.
Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć z cukrem, cukrem i aromatem waniliowym.
Do utartej margaryny dodać żółtka i dalej ucierać, dodać twaróg i miksować.
Następnie dodać śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wsypać rodzynki i połączyć je z ciastem.
Na koniec ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją do ciasta.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka