Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Babka z rodzynkami Danusi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna babka z rodzynkami

Babka z rodzynkami Danusi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z rodzynkami Danusi

 

  • żółtka jaj -2 szt
  • cukier -10 dkg
  • mąka -25 dkg
  • rodzynki -8 dkg
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • soda oczyszczona -1 łyżeczka
  • margaryna -8 dkg

 

  • LUKIER
  • sok z cytryny -1 łyżka
  • cukier puder -12 dkg
  • woda -1 łyżka

Sposób przygotowania:

Babka z rodzynkami Danusi
Do miski włożyć margarynę, dodać cukier,utrzeć do białości. Następnie dodawać żółtka jaj. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać mąkę do utartej margaryny.  Pod koniec ucierania włożyć rodzynki,wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej. Włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika,piec ok.50 minut w 170 stop. LUKIER

Do garnuszka wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny,łyżkę gorącej wody. Zmiksować mikserem. Ostudzoną babkę polać lukrem.
Babka z rodzynkami Danusi
Z przygotowanych składników zostało przygotowane ciasto wylane do formy
Babka z rodzynkami Danusi
Rodzynki ugotowane w herbacie wymieszane z ciastem
Babka z rodzynkami Danusi
Babka herbaciana została upieczona i ostudzona
Babka z rodzynkami Danusi
Ciasto babka wyjęte z formy oblane lukrem