BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 772]

Babka muffinkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszną babkę z ciasta na muffiny z dodatkiem kawałków jabłek oraz czekolady. Babka smaczna rozpływa się w ustach.

Babka muffinkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka muffinkowa

 

  • składniki suche;
  • mąka 2 szkl,
  • cukier 3/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,

 

  • składniki mokre;
  • jajka 2 szt,
  • olej 1/2 szkl,
  • mleko 1 szkl,

 

  • dodatkowo jabłka 3 -4 szt,
  • kawałki czekolady według uznania,

Sposób przygotowania:

Babka muffinkowa
Składniki suche wymieszać, połączyć z wymieszanymi składnikami mokrymi.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, dodać do ciasta wymieszać.

Foremkę na babkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Na górę poukładać kostki czekolady lekko je wciskają do środka.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Babka muffinkowa
Gotowa ,upieczona babka wyszła znakomicie