SUPERPRZEPIS

Babka na białkach z suszonymi śliwkami

  • 13
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Babka na białkach z suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (3)

Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna babka nasycona aromatem suszonych śliwek, wilgotna i długo zachowująca świeżość.

Składniki:

Babka na białkach z suszonymi śliwkami

 

  • mąka tortowa 1,5 szk.
  • białka 1,5 szk.
  • śliwki suszone 1,5 szk.
  • masło, roztopione ¾ szk.
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier puder 1 szk.
  • ekstrakt z wanilii 1,5 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Babka na białkach z suszonymi śliwkami
Zacznij od przygotowania śliwek. Jeśli są suche i twarde zalej je na kilka minut ciepłą wodą, następnie dokładnie odsącz na sitku, a później na ręczniku papierowym. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pokrojone śliwki suszone tak, aby śliwki były dokładnie obtoczone w mące. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier puder. Cały czas miksując wlewaj roztopione i przestudzone masło. Dodaj ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę mąki i śliwek. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki o pojemności 1,5 litra. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 50 minut. Wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Babka na białkach z suszonymi śliwkami
Wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Babka na białkach z suszonymi śliwkami
Wilgotna i długo zachowująca świeżość babka.

Tagi:

śliwki