Sposób przygotowania:
Babka na białkach z suszonymi śliwkami
Zacznij od przygotowania śliwek. Jeśli są suche i twarde zalej je na kilka minut ciepłą wodą, następnie dokładnie odsącz na sitku, a później na ręczniku papierowym. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pokrojone śliwki suszone tak, aby śliwki były dokładnie obtoczone w mące. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier puder. Cały czas miksując wlewaj roztopione i przestudzone masło. Dodaj ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę mąki i śliwek. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki o pojemności 1,5 litra. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 50 minut. Wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
superbaba4
anemon
Babciagramolka
anemon
Tych białek będzie około 12 szt. Łatwiej jest mi w ten sposób określić ich ilość, ponieważ kupuję jajka wiejskie, a więc bardzo różnej wielkości, od bardzo małych po całkiem spore. Takich ze sklepu wielkości M, myślę, że będzie właśnie 12 sztuk.
Babkę piekę tylko na białkach i tylko wtedy gdy zostają mi one po robieniu ciasta drożdżowego, pączków lub właśnie majonezu. Białka można też zamrażać. Po rozmrożeniu nic nie tracą na swojej wartości i znakomicie nadają sie do tej babki. Można w ten sposób sobie "uzbierać" białek na taką babkę.
Mam nadzieję, że udało mi się wszystko wyjaśnić. W razie potrzeby chętnie pomogę.
zewa
Dzięki za pomysł :)
anemon
Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i babka Ci smakowała. Ja też nie zawsze robię ją ze śliwkami, można do niej dodać za każdym razem coś innego i za każdym razem będzie nieco inaczej smakowała.
W takim razie czekam na babkę w Twoim wykonaniu.
zewa
Wczoraj wstawiłam przepis i fotkę :)
anemon
Już idę zobaczyć, bo wczoraj jakoś mi umknął i nie zauważyłam go.
Netka
Netka
Babka jest super, miękka, puszysta i jednocześnie wilgotna, pyszna. Moje dzieci nie mogły wręcz się od niej oderwać :D Zdjęcia umieściłam w wątku z przepisami wypróbowanymi :) Pozdrawiam Cię anemon i dziękuję za fajny przepis:)
anemon
Bardzo się cieszę, że babka Wam smakowała. Choć dość często to się dzieje, to dla mnie to, że ktoś coś robi z mojego przepisu i do tego jeszcze smakuje mu, ciągle jeszcze jest zaskoczeniem. Dlatego Twój komentarz sprawił mi dużą przyjemność, żałuję jedynie, że dość dawno mnie nie było na gotujmy i nie przeczytałam wcześniej Twoich komentarzy. Pozdrawiam i dziękuję.
Netka
Mysle, ze wiem, co masz na mysli :( Ja ze swojej strony moge napisac, ze wyprobowalam juz kilka Twoich przepisow i nigdy sie nie zawiodlam :)
anemon
Dlatego bardzo wysoko sobie cenię Twoją opinię i z każdej jestem niezwykle zadowolona, bo wiem że znasz się na kuchni.
Mimo, że wstawiam wyłącznie moim zdaniem swoje najlepsze przepisy, to ciągle zaskakują mnie pozytywne opinie innych, a jednocześnie bardzo cieszą. Dziękuję.