WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Babka na zimno z czereśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka na zimno złożona z warstwy serowo - jogurtowej, warstwy jogurtowej oraz warstw galaretkowych z czereśniami. Idealna na upalne dni.

Babka na zimno z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka na zimno z czereśniami

 

  • 550g jogurtu naturalnego gęstego
  • 250g sera białego półtłustego mielonego
  • 2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 opakowania herbatników mini
  • świeże czereśnie

Sposób przygotowania:

Babka na zimno z czereśniami

ETAP 1:

Jedną galaretkę przezroczystą rozpuścić w ok. 400ml gorącej wody i wystudzić. Gdy będzie zimna przelać do silikonowej foremki na babkę.

Część czereśni wypestkować i powrzucać w galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia.

Jedną galaretkę truskawkową rozpuścić w 200ml gorącej wody i wystudzić.

Ser biały zblendować z ok. 150g jogurtu naturalnego i połączyć z zimną galaretką. Przelać do formy na stężałą galaretkę z czereśniami. Wstawić do lodówki do stężenia. Zrobić drugą galaretkę przezroczystą tak samo jak pierwszą i poutykać w nią czereśnie. Zostawić w lodówce do stężenia.

Drugą galaretkę truskawkową rozpuścić też w 200ml gorącej wody i wystudzić. Zimną wymieszać z 400g jogurtu naturalnego i wylać na ciasto.

Gdy masa lekko stężeje poukładać na niej herbatniki. Ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

Następnie przekręcić formę na talerz lub paterę i zdjąć ostrożnie formę.

Babka na zimno z czereśniami
Ciasto po wylaniu wszytskich warstw i ułożeniu herbatników
Babka na zimno z czereśniami
Warstwa jogurtowo - galaretkowa wylana na ciasto
Babka na zimno z czereśniami
Druga warstwa galaretki przezroczystej z czereśniami wylana do formy
Babka na zimno z czereśniami
Warstwa serowo - jogurtowa przelana do formy na babkę