Sposób przygotowania:
Babka na zimno z czereśniamiETAP 1:
Jedną galaretkę przezroczystą rozpuścić w ok. 400ml gorącej wody i wystudzić. Gdy będzie zimna przelać do silikonowej foremki na babkę.
Część czereśni wypestkować i powrzucać w galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia.
Jedną galaretkę truskawkową rozpuścić w 200ml gorącej wody i wystudzić.
Ser biały zblendować z ok. 150g jogurtu naturalnego i połączyć z zimną galaretką. Przelać do formy na stężałą galaretkę z czereśniami. Wstawić do lodówki do stężenia. Zrobić drugą galaretkę przezroczystą tak samo jak pierwszą i poutykać w nią czereśnie. Zostawić w lodówce do stężenia.
Drugą galaretkę truskawkową rozpuścić też w 200ml gorącej wody i wystudzić. Zimną wymieszać z 400g jogurtu naturalnego i wylać na ciasto.
Gdy masa lekko stężeje poukładać na niej herbatniki. Ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Następnie przekręcić formę na talerz lub paterę i zdjąć ostrożnie formę.
SylaUla
pyszalka