agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Babka niebo w gębie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna babka, która rozpływa się w ustach

Babka niebo w gębie

Składniki:

Babka niebo w gębie

 

  • sól 1 szczypta
  • olej 200 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • rodzynki 20 szt
  • owoce kandyzowane 1 opak
  • mięta 2 gałązki
  • skórka pomarańczowa 1 opak
  • jajka 4 szt
  • cukier 1 szklanka
  • budyń waniliowy 2 opak
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • jogurt naturalny 300 ml
  • żurawina 1 garść

Sposób przygotowania:

Babka niebo w gębie
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, białka powinny być tak ubite aby po odwróceniu piana nie wydostała się z naczynia, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać całość do momentu aż składniki się połączą w jedną całość. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników, dodać rodzynki i żurawinę. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45- 50 minut w temperaturze około 180- 190 st.C. Ostudzoną babkę polać polewą czekoladową lub białą czekoladą i ozdobić owocami kandyzowanymi, listkami mięty i skórką pomarańczową.

Tagi:

jajko jajka