Sposób przygotowania:
Baranek Wielkanocny - babka pomarańczowa
W misce ucieramy żóltka dodając do nich stopniowo cukier biały.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Lekko schłodzone masło dodajemy do żółtek małą strużką i cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Nastawiamy piekarnik na 180 C.
Blachę smarujemy tłuszczem ( do form o nietypowych kształtach polecam tłuszcz w sprayu).
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.
Przekładamy do formy i pieczemy około 45 minut.Czas pieczenia zależy od piekarnika. Należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest suche.
Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Lekko schłodzone masło dodajemy do żółtek małą strużką i cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Nastawiamy piekarnik na 180 C.
Blachę smarujemy tłuszczem ( do form o nietypowych kształtach polecam tłuszcz w sprayu).
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.
Przekładamy do formy i pieczemy około 45 minut.Czas pieczenia zależy od piekarnika. Należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest suche.
Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem