Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Galaretka z wędzonym kurczakiem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ciekawy pomysł na galaretkę. Zamiast tradycyjnej wersji postanowiłam troszkę poeksperymentować. Danie jest przepyszne i bardzo efektowne.

Galaretka z wędzonym kurczakiem i jajkiem

Składniki:

Galaretka z wędzonym kurczakiem i jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z wędzonym kurczakiem i jajkiem

Galaretka z kurczakiem 1

Galaretka z wędzonym kurczakiem i jajkiem
Włoszczyznę obieramy i dokładnie oczyszczamy

Włoszczyznę oczyszczamy. Zalewamy 6 szklankami wody. Dodajemy ziele, liście, pieprz. Gotujemy ok. pół godziny.

Galaretka z kurczakiem 2

Galaretka z wędzonym kurczakiem i jajkiem
Ugotowane i obrane jajka dzielimy na pół

Jajka gotujemy na twardo (ok. 4 minut). Obieramy ze skorupek. Dzielimy na dwie części.

Galaretka z kurczakiem 3

Galaretka z wędzonym kurczakiem i jajkiem
Wędzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę

Kurczaka kroimy w kostkę.

Galaretka z kurczakiem 4

Galaretka z wędzonym kurczakiem i jajkiem
Ugotowanego brokuła kroimy na mniejsze kawałki

Brokuła gotujemy do miękkości. Dzielimy na mniejsze części.

Galaretka z kurczakiem 5

Galaretka z wędzonym kurczakiem i jajkiem

Wywar ściągamy z ognia. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Do filiżanek wlewamy po 2 łyżki wywaru. Czekamy aż zastygnie. Wykładamy jajka, brokuł, mięso. Zalewamy resztą wywaru. Czekamy do zastygnięcia galarety. Podajemy z cytryną.