Mama Iza

Mama Iza

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Babka oranżadowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje dzieci uwielbiają tą babkę jest puszysta i nie wysycha więc można ją przechowywać w chłodnym miejscu i pod przykryciem nawet tydzień.

Babka oranżadowa

Składniki:

Babka oranżadowa

 

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • olejek do ciasta np. rumowy

Sposób przygotowania:

Babka oranżadowa
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać mąkę z proszkiem przesianą przez sito, ubijać. Dodać olej, oranżadę delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dodać olejek. Wylewać na formę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą) na zmianę - jasne, ciemne. Piec w temp. 180 stopni ok 1,5 godziny. Gdy babka ostygnie posypać cukrem pudrem.