lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie ma to jak smak orzechów odczuwalny przy jedzeniu babki. Sama przyjemność . Polewa z orzechami nadaje ciekawego wyglądu :)

Babka orzechowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka orzechowa

 

  • jaja 3 szt
  • maka tortowa tym 450 250 gram
  • orzechy laskowe z mielone 250 gram
  • cukier 200 gram
  • margaryna 200gram
  • rodzynki 100 gram
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • parę kropel aromatu migdałowego
  • Polewa:
  • czekolada z orzechami mleczna 100 gram
  • Alpro Napój Migdałowy 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka orzechowa
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch - masa nam się potroi. Rozpuściłam margarynę i ostudziłam. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodałam do masy jajecznej na przemian , mąkę i margarynę . Dodałam zmielone orzechy i miksowałam już na najmniejszych obrotach , dodałam aromat migdałowy kilka kropel . Formę do babki wysmarowałam margaryna i posypałam bułką tartą. Przełożyłam masę do formy i posypałam rodzynkami, łyżką wymieszałam. Piekłam 60 minut w 180 stopniach. Polewa: Do garnka włożyłam połamana czekoladę z orzechami. Dodałam napój migdałowy i mieszałam do rozpuszczenia. Polałam ostudzoną babkę .
Babka orzechowa
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch - masa nam się potroi.
Babka orzechowa
Rozpuściłam margarynę i ostudziłam. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodałam do masy jajecznej na przemian , mąkę i margarynę .
Babka orzechowa
Dodałam zmielone orzechy i miksowałam już na najmniejszych obrotach , dodałam aromat migdałowy kilka kropel .
Babka orzechowa
Formę do babki wysmarowałam margaryna i posypałam bułką tartą. Przełożyłam masę do formy i posypałam rodzynkami, łyżką wymieszałam. Piekłam 60 minut w 180 stopniach.