Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Babka orzechowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gorąco polecam,bo jest pyszna!

Babka orzechowa

Składniki:

Babka orzechowa

 

  • 20dag.maki,
  • 15dag.orzechów laskowych,
  • 4jajka,
  • 15dag.masła,
  • 15dag.cukru,
  • 10dag.czekolady deserowej,
  • 2łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat rumowy
  • Poncz;
  • 3łyżeczki kawy kawy rozpuszczalnej,
  • 1łyżka spirytusu lub rumu

Sposób przygotowania:

Babka orzechowa
Orzechy uprażyć na suchej patelni,uważając by ich nie przypalić,kilkanaście odłożyć,resztę zemleć.Do przesianej mąki,wymieszanej z proszkiem dodać miękkie masło,razem wyrobić,dodać cukier, cukier waniliowy,wbić jajka i ucierać,pod koniec ucierania dodać kilka kropli aromatu rumowego,drobno posiekaną czekoladę i ostudzone,zmielone orzechy laskowe.Ciasto wyłożyć do formy na babkę,posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i piec około 60min.w 170-180-"C. Kawę rozpuścić w 1\2szkl.gorącej,przegotowanej wody,wystudzić i wymieszać z alkoholem.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika.pozostawić w formie przez 10min.po czym wyjąć,ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i nasączyć kawą z alkoholem.dy wystygnie,polać babkę polewą czekoladową i posypać zostawionymi,grubo posiekanymi orzechami laskowymi.