Sposób przygotowania:
Babka orzechowa
Orzechy uprażyć na suchej patelni,uważając by ich nie przypalić,kilkanaście odłożyć,resztę zemleć.Do przesianej mąki,wymieszanej z proszkiem dodać miękkie masło,razem wyrobić,dodać cukier, cukier waniliowy,wbić jajka i ucierać,pod koniec ucierania dodać kilka kropli aromatu rumowego,drobno posiekaną czekoladę i ostudzone,zmielone orzechy laskowe.Ciasto wyłożyć do formy na babkę,posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i piec około 60min.w 170-180-"C. Kawę rozpuścić w 1\2szkl.gorącej,przegotowanej wody,wystudzić i wymieszać z alkoholem.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika.pozostawić w formie przez 10min.po czym wyjąć,ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i nasączyć kawą z alkoholem.dy wystygnie,polać babkę polewą czekoladową i posypać zostawionymi,grubo posiekanymi orzechami laskowymi.
pszczolka