jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Babka owocowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Babka ucierana z dodatkiem jagód:)

Babka owocowa

Składniki:

Babka owocowa

 

  • CIASTO
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 - 50 dag jagód świeżych lub mrożonych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka owocowa
Jagody umyć. Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, a następnie dodać olej, wodę oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem. Na koniec do masy delikatnie wmieszać owoce. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej tortownicy lub formy babkowej i piec w temperaturze 180°C około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto babka