Babka piaskowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeden z lepszych wypieków świątecznych, nie sposób się jej oprzeć.. :) No bo kto nie spróbuję baby świątecznej?

Babka piaskowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka piaskowa

 

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa
Wykonanie:1. Masło rozpuścić i lekko przestudzić.2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę, będzie to trwać o. 5-7minut.3. Dalej ucierając dodać rozpuszczone masło, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszennej wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia.4. 3/4 ciasta odłożyć na bok, do reszty dodać kakao i dokładnie wymieszać, najlepiej ręcznie.5. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem, można dodatkowo oprószyć bułką tartą. Wylać do gotowej formy ciasto białe, a na to bliżej środkowej części dookoła ciasto kakaowe. Można porobić esy-floresy lub pozostawić tak jak się wylewało. Piec przez około 30minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.6. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, pozostawić w formie przez około 10minut po czym wyjąc z formy i poczekać, aż ostygnie.7. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno. Wylewać dowolnie na przestudzoną babkę, dekorując ją. Można także posypać bakaliami lub kokosem. Smacznego ! :)
Babka piaskowa
Etap 1
Babka piaskowa
Etap 2