Sposób przygotowania:
Babka piaskowa cytrynowa
1. Miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy.
2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste.
3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania.
4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach.
5. Gotową zostawiamy w foremce, żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć.
6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder. W razie potrzeby dolewamy trochę soku z cytryny.
7. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzoną babkę. Dekorujemy wiśniami.
2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste.
3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania.
4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach.
5. Gotową zostawiamy w foremce, żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć.
6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder. W razie potrzeby dolewamy trochę soku z cytryny.
7. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzoną babkę. Dekorujemy wiśniami.