sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Babka piaskowa cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje.

Babka piaskowa cytrynowa

Składniki:

Babka piaskowa cytrynowa

Składniki

 

  • lukier
  • 1 białko
  • ok. 4 łyżki cukru pudru
  • kandyzowane wiśnie

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa cytrynowa
1. Miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy.

2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste.

3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania.

4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach.

5. Gotową zostawiamy w foremce, żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć.

6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder. W razie potrzeby dolewamy trochę soku z cytryny.

7. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzoną babkę. Dekorujemy wiśniami.