Sposób przygotowania:
Babka piaskowa, która zawsze się udaje
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy w osobnej misce z szczyptą soli. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do misy miksera wlewamy wystudzone i rozpuszczone masło.
Dosypujemy do niego cukier puder i ucieramy na wysokich obrotach dodając po 1 żółtku aż osiągniemy puszystą masę. Do masy dodajemy 1/3 mąki i mieszamy szpatułką zbierając brzegi.
Dosypujemy resztę mąki i dokładnie mieszamy. Masa zrobi się gęsta. Dodajemy do niej 2 łyżki ubitej piany i mieszamy aż wszystko się połączy po czym dodajemy resztę piany z białek.
Ciasto wylewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 45 minut. Polewamy lukrem dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Dosypujemy do niego cukier puder i ucieramy na wysokich obrotach dodając po 1 żółtku aż osiągniemy puszystą masę. Do masy dodajemy 1/3 mąki i mieszamy szpatułką zbierając brzegi.
Dosypujemy resztę mąki i dokładnie mieszamy. Masa zrobi się gęsta. Dodajemy do niej 2 łyżki ubitej piany i mieszamy aż wszystko się połączy po czym dodajemy resztę piany z białek.
Ciasto wylewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 45 minut. Polewamy lukrem dopiero po całkowitym wystudzeniu.