Sposób przygotowania:
Szarlotka z rabarbarem i truskawkamiETAP 1:
Masło zimne kroję, przekładam do miski, dodaję smalec, przesianą mąkę, żółtka, cukier puder, sól proszek do pieczenia i ciasto zagniatam szybko rękoma.
Wkładam na 30 minut do zamrażalnika. Wykorzystałam formę o średnicy 22 cm. 1/4 ciasta odkładam. Pozostałe rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na średnicę formy plus boki.
Ciasto przekładam do formy. Jak ciężko przełożyć cały arkusz ciasta można dno wykleić ciastem i potem boki formy dokleić. Spód ciasta nakłuwam widelcem.
Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dól i wstawiam na 20 minut aż się zrumieni.
ETAP 2:
Nadzienie:
Rabarbar nie obieram, kroję na kawałki 1,5 cm myję i przekładam do garnka.
Dodaję truskawki obrane, cukier trzcinowy i chwilę przesmażam dosłownie 2-3 minuty.
ETAP 3:
Kisiel rozrabiam w 1/2 szklance wody i wlewam do rabarbaru. Chwilę gotuję aż zgęstnieje.
Odstawiam do przestygnięcia.
ETAP 4:
Na podpieczone zimne ciasto wykładam rabarbar. Resztę ciasta rozwałkowuję i wycinam paski 1 cm szerokie i robię kratkę z ciasta.
Kruszonka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaje cukier i już tylko chwilę zagniatam. Kruszonką posypuje kratkę na szarlotce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 35 minut.
Dekoruję śmietaną. Podaję ciepłą.
gosia56