SUPERPRZEPIS

Szarlotka z rabarbarem i truskawkami

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Szarlotka z rabarbarem i truskawkami

Szarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła przestygnąć, bo nie mogliśmy się jej oprzeć.

Składniki:

Szarlotka z rabarbarem i truskawkami

 

  • składniki ciasto:

 

  • 150 g masła zimnego
  • 50 g smalcu
  • 260 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • sól szczypta
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru

 

 

  • nadzienie:
  • 70 dkg rabarbaru
  • 30 dkg truskawek
  • 1 i 1/2 opakowania kisielu żurawinowego z cukrem
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki wody

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rabarbarem i truskawkami

ETAP 1:

Szarlotka z rabarbarem i truskawkami
ciasto ułożone w formie i podpieczone wystudzone

Masło zimne kroję, przekładam do miski, dodaję smalec, przesianą mąkę, żółtka, cukier puder, sól proszek do pieczenia i ciasto zagniatam szybko rękoma.

Wkładam na 30 minut do zamrażalnika. Wykorzystałam formę o średnicy 22 cm. 1/4 ciasta odkładam. Pozostałe rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na średnicę formy plus boki.

Ciasto przekładam do formy. Jak ciężko przełożyć cały arkusz ciasta można dno wykleić ciastem i potem boki formy dokleić. Spód ciasta nakłuwam widelcem.

Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dól i wstawiam na 20 minut aż się zrumieni.

ETAP 2:

Szarlotka z rabarbarem i truskawkami
rabarbar pokrojony dodane truskawki i cukier

Nadzienie:
Rabarbar nie obieram, kroję na kawałki 1,5 cm myję i przekładam do garnka.

Dodaję truskawki obrane, cukier trzcinowy i chwilę przesmażam dosłownie 2-3 minuty.

ETAP 3:

Szarlotka z rabarbarem i truskawkami
do owoców dodany kisiel rozpuszczony i zagotowany

Kisiel rozrabiam w 1/2 szklance wody i wlewam do rabarbaru. Chwilę gotuję aż zgęstnieje.

Odstawiam do przestygnięcia.

ETAP 4:

Szarlotka z rabarbarem i truskawkami
na wierzchu ciasta ułożona kratka z ciasta i dodana kruszonka

Na podpieczone zimne ciasto wykładam rabarbar. Resztę ciasta rozwałkowuję i wycinam paski 1 cm szerokie i robię kratkę z ciasta.

Kruszonka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaje cukier i już tylko chwilę zagniatam. Kruszonką posypuje kratkę na szarlotce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 35 minut.

Dekoruję śmietaną. Podaję ciepłą.