Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka piaskowa z cytrynową nutą
Najpierw oddzielić żółtka od białek.Masło zmiksować na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, do masy należy dodać kolejno po jednym żółtku.
Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy i wymieszać do połączenia się składników.Następnie ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Na koniec udekorować wcześniej przygotowanym lukrem cytrynowym.
Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy i wymieszać do połączenia się składników.Następnie ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Na koniec udekorować wcześniej przygotowanym lukrem cytrynowym.
lalunia
SylaUla
BozenaMatuszczyk