Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta w przygotowaniu babka piaskowa o smaku cytrynowym. Można do niej dodać jeszcze rodzynki lub inne bakalie.

Babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • cytryny 2 szt
  • margaryna kostka 1 szt
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • jajka 4 szt
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Myjemy dokładnie cytryny. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Kroimy margarynę na kawałki i ucieramy razem z cukrem pudrem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Oddzielamy żółtka od białek.

Do margaryny utartej z cukrem cały czas miksując dodajemy partiami mąkę na przemian żółtkami oraz sokiem wyciśniętym z cytryn. Na końcu wrzucamy otartą skórkę i mieszamy.

Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem formy.

Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.
Babka cytrynowa
Myjemy dokładnie cytryny. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
Babka cytrynowa
Kroimy margarynę na kawałki i ucieramy razem z cukrem pudrem.
Babka cytrynowa
Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
Babka cytrynowa
Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką.