Sposób przygotowania:
Babka cytrynowa
Myjemy dokładnie cytryny. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Kroimy margarynę na kawałki i ucieramy razem z cukrem pudrem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Oddzielamy żółtka od białek.
Do margaryny utartej z cukrem cały czas miksując dodajemy partiami mąkę na przemian żółtkami oraz sokiem wyciśniętym z cytryn. Na końcu wrzucamy otartą skórkę i mieszamy.
Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem formy.
Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.
Do margaryny utartej z cukrem cały czas miksując dodajemy partiami mąkę na przemian żółtkami oraz sokiem wyciśniętym z cytryn. Na końcu wrzucamy otartą skórkę i mieszamy.
Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem formy.
Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.