kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Babka piaskowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babka piaskowa z rodzynkami jest bardzo puszysta i delikatna. Szybko znika ze stołu, a zamiast rodzynek można dodać ulubione bakalie.

Babka piaskowa z rodzynkami

Składniki:

Babka piaskowa z rodzynkami

 

  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • jajka 5 sztuk
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • sól szczypta
  • margaryna 25 dag
  • rodzynki 1 szklanka
  • cukier puder do posypania babki

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa z rodzynkami
Margarynę rozpuścić i następnie ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubić z cukrem pudrem na jednolitą masę. Jajka dodać do mąki, wymieszać i następnie dodać rozpuszczoną margarynę. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Masę wlać do foremki i piec około 50 minut w 180 stopniach.

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.