Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Wielkanocna baba z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taka babka drożdżowa polana białym lukrem to w naszym domu obowiązkowy element na Wielkanocnym stole.

Wielkanocna baba z lukrem

Składniki:

Wielkanocna baba z lukrem

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna baba z lukrem
Mleko podgrzewamy w garnku. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, i mieszamy wszystko. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, 2 całe jajka i jedno żółtko (białko wykorzystamy do zrobienia lukru). Dodajemy cukier, mieszamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia.

Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy na babę, wypełniając ją mniej więcej do połowy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy babkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

Przygotowujemy lukier: roztrzepujemy widelcem białko, dodajemy sok z połówki cytryny. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Polewamy lukrem babę i zostawiamy, do zastygnięcia.