Sposób przygotowania:
Wielkanocna baba z lukrem
Mleko podgrzewamy w garnku. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, i mieszamy wszystko. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, 2 całe jajka i jedno żółtko (białko wykorzystamy do zrobienia lukru). Dodajemy cukier, mieszamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy na babę, wypełniając ją mniej więcej do połowy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy babkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Przygotowujemy lukier: roztrzepujemy widelcem białko, dodajemy sok z połówki cytryny. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Polewamy lukrem babę i zostawiamy, do zastygnięcia.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy na babę, wypełniając ją mniej więcej do połowy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy babkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Przygotowujemy lukier: roztrzepujemy widelcem białko, dodajemy sok z połówki cytryny. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Polewamy lukrem babę i zostawiamy, do zastygnięcia.