Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Babka piaskowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zwykła, prosta i klasyczna - babka piaskowa o lekko waniliowym aromacie. Można użyć skórki z cytryny lub dowolnego dodatku

Babka  piaskowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka piaskowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do miski wrzucić miękkie masło i cukier, utrzeć aż masa będzie puszysta. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, zmiksować dokładnie. Na koniec dodać ubite białka, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Masę przełożyć do keksówki (9x18) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce
Babka  piaskowa
Do miski wrzucić miękkie masło i cukier, utrzeć aż masa będzie puszysta.
Babka  piaskowa
Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, zmiksować dokładnie.
Babka  piaskowa
Na koniec dodać ubite białka, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera.
Babka  piaskowa
Masę przełożyć do keksówki (9x18) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać.