Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 811]

Świąteczna babka z bananami, ananasem i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka na świąteczny stół z tropikalną nutą banana, ananasa i kokosa, polana polewą czekoladową. Pyszna i szybka!

Świąteczna babka z bananami, ananasem i kokosem

Składniki:

Świąteczna babka z bananami, ananasem i kokosem

 

  • 3 banany
  • 4 plastry ananasa z puszki + 2 łyżki soku (zalewy) z ananasa
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżeczek sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • Czekolada mleczna - 100 g
  • Czekolada gorzka - 80 g
  • Śmietanka 30 procent - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Świąteczna babka z bananami, ananasem i kokosem
Do jednej miski przesiewamy składniki suche: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, dodajemy wiórki kokosowe.

Ananasa odsączamy z zalewy. Zostawiamy sok, ananasa kroimy drobno. Banany kroimy i rozdrabniamy np.za pomocą blendera.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre: zblendowane banany, miód, mleko, olej, sok z ananasa, dodajemy pokrojone drobno ananasy. Składniki łączymy, wylewamy do natłuszczonej formy na babkę. Pieczemy ok.40 minut w 180 st.C, do suchego patyczka.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łączymy se śmietaną.

Babkę polewamy polewą czekoladową, dekorujemy.