iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Babka piaskowa pulchna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis jest bardzo podstawowy, i prosty w wykonaniu. Bardzo tani i nieskomplikowany. Do wykonania dla każdego amatora gotowania.

Babka piaskowa pulchna

Składniki:

Babka piaskowa pulchna

 

  • 5 jaja,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej ,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół kostki masła lub margaryny,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • cukierki i wiórki dekoracyjne.

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa pulchna
Margarynę ucierać z cukrami, dodawać po jednym jajku. dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać olej, wymieszać. Wlać do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy. Piec około 30 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odchodzić od brzegów). Udekorować za pomocą cukierków i wiórków.