gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Babka piaskowa wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka wyszła bardzo dobra. Jej pyszny cytrynowy smak i aromat sprawił, że kilka dni przed świętami poczułam Wielkanoc :D :) Polecam!

Babka piaskowa wielkanocna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka piaskowa wielkanocna

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa wielkanocna
Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać razem. Margarynę utrzeć z dodatkiem soli. Następnie pomału dodawać cukier i po jednym żółtku. Na sam koniec dodać startą skórkę z cytryn. Białka wbić do osobnej miski i ubić mikserem. Dodać do masy i wmieszać łyżką.

Formę na babkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą i nałożyć masę. Włożyć do piekarnika i piec ok. 55 minut w 170 st. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Babka piaskowa Wielkanocna