Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Babka piaskowa wg Reni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Święta Wielkanocne nie mogą się odbyć bez babki piaskowej. Jednakże warto ten przysmak przygotować również w ciągu roku.

Babka piaskowa wg Reni

Składniki:

Babka piaskowa wg Reni

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa wg Reni
Masło roztopić i ostudzić. Utrzeć jaja z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo obie mąki i proszek do pieczenia mieszając dokładnie robotem kuchennym. Na końcu dodać masło oraz aromat. Jeszcze raz wymieszać dokładnie. 

Formę z kominkiem nasmarować olejem i oprószyć bułką tartą tuż przed wlaniem ciasta. Ja piekę w piekarniku elektrycznym 90 (dziewięćdziesiąt) minut na najniższym poziomie w 140 (sto czterdzieści) stopniach z termoobiegiem. W piekarniku gazowym bez termoobiegu pieczemy 60 (sześćdziesiąt) minut w 180 (sto osiemdziesiąt) stopniach.

Po upieczeniu rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej wraz z mlekiem, a następnie oblewamy nią babkę. Posypujemy migdałami.

Smacznego!