Sposób przygotowania:
Babka wielkanocna (najszybsza)
Margaryna, mleko i jajka muszą mieć temperaturę pokojową.
Wypiek jest bardzo mało słodki, dopiero polewa z mlecznej czekolady nadaje słodyczy.
Margarynę wkładamy do miski, wsypujemy cukier i całość ucieramy na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka - po każdym miksując do połączenia składników. Gdy dodamy wszystkie miksujemy jeszcze około minutę, by spulchnić masę. Dodajemy mleko, obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do babki (z kominem lub bez) smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą (silikonowej nie trzeba w ten sposób przygotowywać). Przelewamy ciasto i pieczemy w 160 stopniach przez godzinę.
Nad formę dobrze jest wstawić pustą blachę, by nie spiekła się od góry i nie popękała.
Gotową babkę dekorujemy według uznania (u mnie to rozpuszczona czekolada mleczna i kolorowe posypki, ale może być też lukier, cukier puder)
Wypiek jest bardzo mało słodki, dopiero polewa z mlecznej czekolady nadaje słodyczy.
Margarynę wkładamy do miski, wsypujemy cukier i całość ucieramy na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka - po każdym miksując do połączenia składników. Gdy dodamy wszystkie miksujemy jeszcze około minutę, by spulchnić masę. Dodajemy mleko, obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do babki (z kominem lub bez) smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą (silikonowej nie trzeba w ten sposób przygotowywać). Przelewamy ciasto i pieczemy w 160 stopniach przez godzinę.
Nad formę dobrze jest wstawić pustą blachę, by nie spiekła się od góry i nie popękała.
Gotową babkę dekorujemy według uznania (u mnie to rozpuszczona czekolada mleczna i kolorowe posypki, ale może być też lukier, cukier puder)
Justi2401