MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Babka wielkanocna (najszybsza)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna babka, która w wykonaniu jest ekspresowa, a efekt to kruchy, a zarazem odrobinę wilgotny wypiek, doskonały na Wielkanoc. Coś jak babka piaskowa, ale struktura nieco inna i uproszczone wykonanie.

Babka wielkanocna (najszybsza) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka wielkanocna (najszybsza)

 

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna (najszybsza)
Margaryna, mleko i jajka muszą mieć temperaturę pokojową.

Wypiek jest bardzo mało słodki, dopiero polewa z mlecznej czekolady nadaje słodyczy.

Margarynę wkładamy do miski, wsypujemy cukier i całość ucieramy na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka - po każdym miksując do połączenia składników. Gdy dodamy wszystkie miksujemy jeszcze około minutę, by spulchnić masę. Dodajemy mleko, obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę do babki (z kominem lub bez) smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą (silikonowej nie trzeba w ten sposób przygotowywać). Przelewamy ciasto i pieczemy w 160 stopniach przez godzinę.

Nad formę dobrze jest wstawić pustą blachę, by nie spiekła się od góry i nie popękała.

Gotową babkę dekorujemy według uznania (u mnie to rozpuszczona czekolada mleczna i kolorowe posypki, ale może być też lukier, cukier puder)
Babka wielkanocna (najszybsza)
Babka jest lekko wilgotna, ale bardzo krucha
Babka wielkanocna (najszybsza)
Do ubitej z cukrem margaryny dodajemy jajka
Babka wielkanocna (najszybsza)
Do masy dodajemy resztę składników i miksujemy
Babka wielkanocna (najszybsza)
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 160 stopniach