Sposób przygotowania:
Babka piaskowa z nutą pomarańczy (na śmietanie)
Jajka ubijam z cukrem długo, aż masa stanie się biała i puszysta. Wtedy dodaję śmietanę, aromat pomarańczowy i proszek do pieczenia. Miksuję do połączenia, wsypuję przesianą mąkę i bardzo krótko miksuję na najmniejszych obrotach - do połączenia składników.
Ciasto przelewam do foremek lub keksówki (ja użyłam dwóch małych, jednorazowych foremek o wymiarach 15,5x5,5x6cm). Piekę w 180⁰C do suchego patyczka. W dwóch małych foremkach piekłam 35min, ale przy jednej keksówce trzeba nieco zwiększyć, do około 45 minut.
Błyszcząca polewa na babce to sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i podgrzewany (nie za długo!) w rondelku z cukrem i 1 łyżeczką żelatyny.
Ciasto przelewam do foremek lub keksówki (ja użyłam dwóch małych, jednorazowych foremek o wymiarach 15,5x5,5x6cm). Piekę w 180⁰C do suchego patyczka. W dwóch małych foremkach piekłam 35min, ale przy jednej keksówce trzeba nieco zwiększyć, do około 45 minut.
Błyszcząca polewa na babce to sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i podgrzewany (nie za długo!) w rondelku z cukrem i 1 łyżeczką żelatyny.
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki