MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Babka piaskowa z nutą pomarańczy (na śmietanie)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babki piaskowe to bardzo wdzięczne, zawsze na czasie i doskonałe w smaku ekspresowe wypieki! Ja uwielbiam je za przyjemną sypkość/kruchość połączone z wilgotnością - co teoretycznie się wyklucza, a jednak w babkach się udaje!

Babka piaskowa z nutą pomarańczy (na śmietanie)  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka piaskowa z nutą pomarańczy (na śmietanie)

 

  • 1,5 szkl. mąki
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa z nutą pomarańczy (na śmietanie)
Jajka ubijam z cukrem długo, aż masa stanie się biała i puszysta. Wtedy dodaję śmietanę, aromat pomarańczowy i proszek do pieczenia. Miksuję do połączenia, wsypuję przesianą mąkę i bardzo krótko miksuję na najmniejszych obrotach - do połączenia składników.

Ciasto przelewam do foremek lub keksówki (ja użyłam dwóch małych, jednorazowych foremek o wymiarach 15,5x5,5x6cm). Piekę w 180⁰C do suchego patyczka. W dwóch małych foremkach piekłam 35min, ale przy jednej keksówce trzeba nieco zwiększyć, do około 45 minut.

Błyszcząca polewa na babce to sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i podgrzewany (nie za długo!) w rondelku z cukrem i 1 łyżeczką żelatyny.
Babka piaskowa z nutą pomarańczy (na śmietanie)
Jajka ubijamy z cukrem do białości i zwiększenia objętości
Babka piaskowa z nutą pomarańczy (na śmietanie)
Dodajemy resztę składników i krótko łączymy
Babka piaskowa z nutą pomarańczy (na śmietanie)
Masę przelewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika

Tagi:

ciasto babka